stalling en reparatie

Scheepswerf Rhebergen in de Zon

energie_cafe_header

Schitterend nieuws! Bij Rhebergen Multihull Yachts zijn begin 2016 zonnepanelen geïnstalleerd. Wij wekken nu 40% van onze eigen energie zelf duurzaam op en drongen ons stroomverbruik terug met een indrukwekkende 30%.

Meer eigen stroom, minder verbruik

Behalve het zelf opwekken van verse stroom van eigen dak zijn wij er ook in geslaagd energieverbruik flink terug te dringen door slimme en eenvoudige besparingsmaatregelen. Zo is het bedrijf begin 2015 volledig overgestapt op LED-verlichting. In 2014 hadden wij nog een stroomverbruik van ruim 90.000 kWh, maar in 2015 verwachten we nog maar slechts 60.000 tot 70.000 kWh te gebruiken. Door deze besparingsmaatregel is het verbruik dus maar liefst 30% teruggeschroefd!

Geld groen wassen: Crowdfunding met klanten

De investering hebben wij mede dankzij het iniatief geldGROENwassen kunnen doen. Bij geldGROENwassen investeren klanten mee in duurzame investering van een bedrijf. In ruil voor hun investering krijgen ze dan tegoedbonnen om bij dit bedrijf te gebruiken. Op deze manier kan de ondernemer een groene investering doen, zonder een lening bij de bank te hoeven afsluiten, en blijven klanten aan het bedrijf gebonden.

Maar ook voor de klant is het voordelig: de tegoedbonnen worden aan de klant met rente terugbetaald (en de klant krijgt dus meer bonnen dan hij heeft geïnvesteerd). Zo kunnen bedrijf en klant een investering doen die voor beiden financieel interessant is, en duurzaam bovendien.

De LED-verlichtingen op de scheepswerf Rhebergen zijn voor 80% gefinancierd via dit principe en de zonnepanelen voor bijna 50%.

Lees meer op NDSMenergie